Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

Wisseling hoofd Raamstraatschool op 28 december 1939

Wisseling hoofd Raamstraatschool op 28 december 1939
Titel:Wisseling hoofd Raamstraatschool op 28 december 1939
Fotograaf:Onbekend
Genomen: 28-12-1939
Archiefnummer: KEH-2241
Omschrijving: De vrije protestantsche schoolvereniging nam op 28 december 1939 afscheid van het hoofd van de Raamstraatschool en verwelkomde tegelijkertijd het nieuwe hoofd. Het scheidende hoofd, meester Hommes, was een figuur, die in de Enkhuizer samenleving niet was weg te denken.

Op het gebied van het onderwijs, de kerk, de politiek en andere was hij een voortvarend, maar bovenal gezaghebbend man. Nu nog is de Meester Hommesstraat een herinnering aan zijn stimulering van het verzet in de tweede wereldoorlog. Hij huldigde in elk geval het principe van de tekst die in een steen van het voormalige schoolgebouw gebeiteld was, namelijk: “De vreeze des Heeren is het beginsel der waarheid”. Op de foto ziet u het bestuur en het personeel van de school. Op de voorgrond zitten P. Struik en echtgenote, opzij kijkend mevrouw Bruyn en uiterst rechts mevrouw Haspels. Voor de tafel v.l.n.r. een dochter en de echtgenote van de heer J. Schout, dan het nieuwe schoolhoofd, de heer J. Schout zelf en vervolgens Abraham Sluis, J. v.d. Ende en in uniform van de luchtwachtdienst de heer Jan Lenters. Achter de tafel zitten de oudste dochter van het echtpaar Hommes met haar echtgenoot en rechts van het scheidende hoofd zijn oudste zoon Jn. Hommes, Meester Zwaan, burgemeester J.C. Haspels, en met pijp Fl. v.d. Deure. Staande op de achterste rij R. Hommes met echtgenote, mevrouw Hommes-Zwaan, mejuffrouw G. Hommes, mejuffrouw E. Hommes, H. Hommes, Th. Zwiep, G. Rooker, P. Visser, meester Rindertsma en juffrouw Kok.

Het afscheid vond plaats in de Doelen aan het Spaans Leger en Doelenlaantje

Zie ook: “Afscheid Meester Hommes in de Doelen aan het Spaans Leger en Doelenlaantje in 1939”.
Trefwoorden:Doelenlaantje, Raamstraat, Spaans Leger, school, lerares, Zwiep, Raamstraatschool, doelen, Zwaan, van der Deure, burgemeester, Kok, Visser, Hommes, Lenters, Haspels, Sluis, Struik, Bruyn, Schout, van de Ende, Rindertsma, Rooker, leraar
Reageer op dit artikel
Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube