Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 
Werk en Vervoer:

Parklaan - Cacao- en Chocoladefabriek “Westfrisia” omstreeks 1963

Parklaan - Cacao- en Chocoladefabriek “Westfrisia” omstreeks 1963
Titel:Parklaan - Cacao- en Chocoladefabriek “Westfrisia” omstreeks 1963
Fotograaf:Onbekend
Genomen: ± 1963
Archiefnummer: KEH-2586
Omschrijving: Chocoladefabriek “Westfrisia”, in de volksmond cacaofabriek, aan de Parklaan is in 1918 gebouwd. In de jaren 1920 - 1930 de trots van de Enkhuizer economische bedrijvigheid.

Na het economische rampjaar 1936, toen de N.V. Wed. S. Lakenman en Zoons Bank genoodzaakt was te liquideren, werden honderden bedrijven in stad en omgeving zeer ernstig gedupeerd. Toen gingen grote Enkhuizer industrieën zoals de chocoladefabriek te gronde. In de Tweede Wereldoorlog werd de cacaofabriek door de Duitsers gevorderd en stond op het dak afweergeschut.

Tot in de jaren zestig was het gebouw in gebruik als zaadpakhuis van Abraham Sluis. Daarna zat het sanitairbedrijf Plieger er nog in. In 1979 werd het gebouw gesloopt.

Nu staat op deze plaats het appartementencomplex Denenburg, vernoemd naar een verdedigingswerk dat vroeger iets verder oostwaarts stond. Het gebouw is in 1991 op 12 december geopend door burgemeester D.J. Krajenbrink.
Trefwoorden:Denenburg, Parklaan, Sluis en Groot, Chocoladefabriek
Reageer op dit artikel
Commentaar op dit artikel:
1 reactie op dit artikel
  • Re: Werk en Vervoer
    Gepost door Fred Slok, op 27/2/17
    Later omstreeks 1963 heb ik op dat torentje gestaan voor de Luchtwacht. Wij moesten het luchtruim boven West Friesland bewaken. Er stond een post in Onderdijk en in Hoorn, we waren met elkander verbonden en melden de vluchten naar een plot kamer in Alkmaar die daar in een bomvrije kelder zaten. Omdat ik vrij was van de dienstplicht wegens de bouwvak toen der tijd moest ik mij aanmelden bij de brandweer, BB of luchtwacht die voor de laag vliegende vliegtuigen was die onder de radar door vlogen. Aan de andere kant van de cacao fabriek was aan de buitenkant van het gebouw een ladder om op het dak te komen. In 1968 werd het opgeheven omdat de radar was verbeterd zodat wij overbodig werden. Heb thuis nog een oorkonde van Prins Bernard voor vier jaar trouwe dienst wat wij in onze vrije tijd vervulden.

Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube