Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 
Stad en Omgeving:

Westeinde - Houtzaagmolen de Valk omstreeks 1900

Westeinde - Houtzaagmolen de Valk omstreeks 1900
Titel:Westeinde - Houtzaagmolen de Valk omstreeks 1900
Fotograaf:A. Dekema
Genomen: ± 1900
Archiefnummer: KEH-2202
Omschrijving: Houtzaagmolen de Valk die stond ten zuiden van de Spoorlijn in het Westeinde van Enkhuizen. Gebouwd 1675 en gesloopt in 1910.

Laatste eigenaar Claas Kuijper. Stond bij de spoorbaan ter hoogte van de visput op het z.g. Molenlandje. Er was een pad naar het Westeinde via een doorgang in de spoorbaan.

In 1739 heeft ene Valk de houtzaagmolen laten bouwen. Buiten “De Vest”, in de polder aan de brede oostwestsloot, “de Tocht”, bezuiden de huidige spoordijk. Te samen met zijn broer en Pieter Paulusz. Potter (misschien wel uit het geslacht van de Potter) begon Valk hier een houtzagerij annex houthandel, welke bijna twee en een halve eeuw deel zou hebben aan Enkhuizen’s nering. En op hun nieuwe molen lieten de kersverse ondernemers trots de toepasselijke naam “de Valk” schilderen. Na een sprong van 100 jaar zien we een zekere Karsten als baas van het bedrijf. Omdat zijn enige zoon, voorbestemd hem op te volgen, sterft aan de tering (TBC) doet hij de zaak over aan Zaankanter Claas Kuyper, die in 1851 naar Enkhuizen kwam als volontair op De Valk. Hij werd Karsten’s compagnon en huwde met Geertje Schuyt uit Enkhuizen. Kuyper neemt de zaak van Karsten over. In 1874 koopt hij het woonhuis op de westelijke hoek Nieuwsteeg-Klopperstraat, dat altijd de residentie van de Kuyper’s is gebleven.

In 1910 is de molen afgebroken. De zaak verhuist naar de voormalige stadstimmerloods aan de Burgwal.

Tijdens het bewind van de kleindochters Clasina (Sinie) en Elisabeth (Bep) Kuyper, werd de “Enkhuizer Houthandel” tot 1966 een begrip in de wijde omgeving. Hun vader, Cornelis Kuyper, was minder geschikt voor het bedrijf en zijn vader deed het bedrijf dan ook over aan zijn twee, eerder genoemde, kleindochters. Toen kwam de Zaanse houtgigant William Pont, die de zaak verhuisde naar Hoorn.
Trefwoorden:Westeinde, molen, de Valk, Kuijper, gesloopt, verdwenen
Reageer op dit artikel
Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube