Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 
Maak het onbekende weer bekend:

ODIS omstreeks 1920

ODIS omstreeks 1920
Titel:ODIS omstreeks 1920
Fotograaf:A. Dekema
Genomen: ± 1920
Archiefnummer: KEH-2334
Omschrijving: Jaap van Veen liet ons weten dat het hier gaat om korfbalvereniging ODIS, Ons Doel Is Sport. (links onderin staat de afkorting ook op het lint). Het moet wel een foto zijn van een jubileum, want de wedstrijden werden gespeeld door acht meisjes. De moeder van Van Veen, Trijntje Ellerbroek (1904), staat rechts naast de man in het midden. De foto is waarschijnlijk tussen 1915 en 1920 gemaakt, gezien de leeftijd van Ellerbroek.

Destijds speelden deze meisjes op het grasveld dat nu de Clarissenplaats heet. Toen de vereniging door gebrek aan animo werd opgeheven, maakte Sluis en Groot een proeftuin van dit grasveld.

Bij het nader bekijken van de foto is op de krans boven de meisjes “Getrouw Schoolbezoek” te lezen. en op de vlag “Willen” wat kan leiden naar Willen is Kunnen.

Menige al wat oudere Enkhuizer bewaart herinneringen aan de schoolfeesten uit de jaren twintig en dertig die vroeger op de lagere scholen werden gegeven. Minder bekend is dat deze feesten werden georganiseerd door de Vereniging tot Bevordering van Getrouw Schoolbezoek, zo luidde de officiële naam. De feesten werden gegeven in de Paktuinen. De hoogste klassen van de lagere school deden niet meer mee. Zij gingen naar Artis of Schiphol. De vereniging die deze feesten organiseerde heeft net haar eeuwfeest niet meer kunnen vieren. Op 23 maart 1970 werd zij opgeheven. Kennelijk was zij niet meer van deze tijd.

Tussen de jaren 1868 en 1876 werd de grondslag gelegd en op 1 januari 1876 werd de vereniging opgericht ten huize van J. Scholten, eigenaar van de “Kolfbaan”. Doel was de leerlingen aan te moedigen om de school getrouw te bezoeken. Een leerplichtwet was er nog niet. Deze kwam pas in 1901. Maar ook in de eerste decennia van deze eeuw was er, vooral in de zomer, nog veel schoolverzuim.
Trefwoorden:school, onbekend, portret, vereniging, Scholten, korfbal, ODIS, Ellerbroek
Reageer op dit artikel
Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube