Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 
Gebeurtenissen:

Herdenking vrijwillige overgang van Enkhuizen naar de prins van Oranje in mei 1922

Herdenking vrijwillige overgang van Enkhuizen naar de prins van Oranje in mei 1922
Titel:Herdenking vrijwillige overgang van Enkhuizen naar de prins van Oranje in mei 1922
Fotograaf:Onbekend
Genomen: 20-05-1922
Archiefnummer: KEH-2240
Omschrijving: Herdenking vrijwillige overgang van Enkhuizen naar de prins van Oranje op 20 mei 1922.

Evenals in 1972 werd ook in 1922 het feit herdacht, dat op 20 mei 1572 Enkhuizen de Spaanse bezetting van de stad belette en zich vrijwillig aan de zijde van de prins van Oranje schaarde. Daarmede werd Enkhuizen de eerste Hollandse stad, die zonder strijd en bloedvergieten prinsgezind werd. Elk jaar steekt de gemeente daarom op 20 mei de vlag uit. In 1922 was het een bijzondere herdenking omdat het 350 jaar geleden was dat de gebeurtenis plaatsvond. Er kwam een feestcomité vanuit de burgerij.

Op deze foto het comité met veel nieuwsgierige feestvierders. V.l.n.r. (uitgezonderd de historisch geklede figuren) staan K. Norel, A. Zwaan jr., Jc. Karemaker, H. Huizinga (met strohoed), W. Lub Johzn, Jc. Zwaan, Dhr. Kok, met daarachter met bolhoed, meester D. Brouwer; verder de heer Remmerswaal (de organisator van de herdenkingsfeesten) en tenslotte, tweede van rechts, de welbekende dirigent R.C. Crèvequeur.
Trefwoorden:Zwaan, jubileum, Kok, Brouwer, Lub, herdenking, Spaanse bezetting, Norel, Karemaker, Huizinga, Remmerswaal, Crèvequeur
Reageer op dit artikel
Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube