Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

Driebanen met Badhuis omstreeks 1930

Driebanen met Badhuis omstreeks 1930
Titel:Driebanen met Badhuis omstreeks 1930
Fotograaf:Onbekend
Genomen: ± 1930
Archiefnummer: KEH-241
Omschrijving: De Driebanen en het badhuis omstreeks 1930. Bedoeld voor de gewone man die thuis nog geen warmwatervoorziening hadden.

Het badhuis werd in 1914 voor ƒ4187,- gebouwd door de firma P.A. de Smeth te Bovenkarspel. De cementwerken werden uitgevoerd door de firma A. Last te Enkhuizen. Doktor Corts legde de eerste steen op 2 april 1914.

Voor de watervoorziening werd op een diepte van 28 meter een wel geslagen. Het water werd gezuiverd en daarna tot in het torentje gepompt. Daar stonden twee bassins. Men kon er een douche nemen voor 25 cent of een iets duurder bad. Er kon niet worden gezwommen.

In 1937 werd het badhuis wegens te hoge kosten geliquideerd en overgedragen aan de afdeling Enkhuizen van de Noord-Hollandse Vereniging “Het Witte Kruis”. Dirk Swier is vele jaren badmeester geweest. Hij stopte om gezondheids redenen. De ongehuwde, voormalig brandstofhandelaar, Dorus Franx werd zijn opvolger en was tevens de laatste badmeester van het badhuis aan de Drie Banen, dat na 1969 is gesloopt.

(Bron: Zwervend door Enkhuizen - Jan en Henk de Jong)
Trefwoorden:Driebanen, brug, badhuis, de Smeth, Corts, Last, ansichtkaart
Reageer op dit artikel
Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube